• TEDxBalaton 2022

   

  Dátum: 2022. szeptember 10.

   

  Helyszín: Balatonfüred - Balaton Szabadidő és Konferencia Központ

   

   

  #1 Pódiumbeszélgetések a színpadon (14:00 - 15:30)

   

  14: 00 - 14:45 » Csökkenő vízszint ... és ez rossz nekünk?

  Résztvevők: Istvánovics Vera (tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja), Gerstenkorn András (geológus, hidrogeológus) - Beszélgetésvezető: Sebők András

   

  14:45 - 15:30 » Milyen lesz a jövő fenntartható közlekedése - szárazföldön és vízen?

  Résztvevők: Bazsó Gábor Karotta (Fenntarthatósági szakértő, Totalcar), Veigl Gábor (Vezérigazgató, BAHART), Takács Árpád (Sensor Fusion Group Leader, Continental) - Beszélgetésvezető: Jókay Tamás

   

   

  #2 Nyitott beszélgetés (14:00 - 15:30)

   

  "Bebírók és gyüttmentek" - kultúrák találkozása, avagy hogyan lehetséges a beilleszkedés egy már kialakult közösségbe?

  Nyitott beszélgetés a résztvevők aktív bevonásával. Résztvevő szakértő: Tömör Miklós (projektvezető, VaLyo) - Beszélgetésvezető: Al Ghaoui Hesna

   

   

   

  #3 TEDx Speaker Session One (16:00 - 18:00)

   

  Előadók:

   

  Zlinszky András, Németh Bite Barbara, Bagyó Sándor, Varga István, Szabó Viktória és Mihályi Jeromos atya

   

  A speakerekről és az előadásaikról lejjebb, az Előadóink blokkban olvashatsz többet!

   

   

  #4 Szünet (18:00 - 19:00)

   

  A szünet a találkozások terepe a TEDx-en, itt cserélnek gazdát azok a gondolatok és ötletek, amik később különleges eredményeket szülhetnek.

   

   

  #5 TEDx Speaker Session Two (19:00 - 21:00)

   

  Előadók:

   

  Zólyomi Zsolt, Tokody Klára, Mezei Csaba, dr. Árvai Anita, Dr. Kocsis Janka, és Tóth Balázs

   

  A speakerekről és az előadásaikról továbbra is lejjebb, az Előadóink blokkban olvashatsz többet! :)

   

   

  #6 Fortepan BALATON VJ kiállítás DJ Infragandhival (21:30 - 22:00)

  Jó eséllyel találkoztál már a Fortepan fotóival; vagy ha nem, akkor arra még nagyobb az esély, hogy az egyik legszebb magyar fotó, amit láttál, a berkeikből érkezett. Az eseményen a Balatonról készült válogatásukat mutatjuk be egy VJ műsor keretében, melyhez a budapesti underground zenei színtér ikonja, Infragandhi adja a zenét.

   

   

  Bor, beszélgetés, tánc - DJ Infragandhi zenéjével (22:00 - ?)

  És amikor minden lement, akkor jöhet a party. Az együtt szerzett, intenzív TEDx élményeket itt levezethetjük, megismerve egymás emberi oldalát is a szakmai mellett. Innentől a találkozások, valamint a kulináris élvezetek kerülnek a reflektorfénybe a Gasztro & Bor Piknik révén! A gasztronómiai szekcióra csakis olyanokat hívunk el, akiknek erős, mély kapcsolódásuk van a Balatonhoz.

   

   

  Kísérőprogramok:

   

  Tájtéka - A Tájtéka program missziója, hogy a Balaton jövőbe mutató kezdeményezéseit, fejlesztéseit kutassa, és fogja össze. Nekik köszönhetően a TEDxBALATONON megismerhetővé válnak a Balaton-felvidék intelligens tájhasználati lehetőségei.

   

  SZABADONBALATON C:N:P minibár - A Balaton nem csupán vizet ad, de nedűt is! A SZABADBALATON minibárban több tó- és térség-specifikus frissítő érhető majd el, egészen különleges italokkal és koktélokkal.

   

  Vitorlás szimulátor - Elsősorban gyerekek számára!

  A TEDxBalatonon azok számára is kipróbálhatóvá válik a vitorlázás élménye, akik ezt a sportot eddig valamiért még nem tudták testközelből megtapasztalni. A vitorlás szimulátor segítségével a szárazon, mindenki számára biztonságos módon válik átélhetővé a sporthajózás élménye.

   

 • Előadóink, előadások

  Igen erős lett a 2022-es line-up!

  Ők voltak a TEDxBalaton 2022 előadói, és az alábbi területekről és témákban érkeztek hozzánk. Ha az témákon túl jobban megismernéd őket, kattints a fotókra a TEDx előadásért!

  Kattints az előadásért!

  dr. Árvai Anita - Sorsfordító Balaton

  Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonos, privát vegán séf, gasztroinfluencer.

   

  Családanya és vállalkozó, akinek a Balaton hozta el a teljes életmódváltás révén a rákból történő gyógyulást - és a Veganeeta blog, étterem és brand felépítését. Előadásában megmutatja, hogyan válthatunk mi is, megváltoztatva életünk irányát.

  broken image

  Bagyó Sándor - Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava!

  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, vízimentő oktató tréner

   

  Életmentő, szervezet- és közösségépítő, aki huszonéves korától nap mint nap azon dolgozik, amiben hisz és amit szeret: a hazai vízimentés ügyén. Előadásának témája egyben fő célkitűzésük is: hogyan lehet a Balaton Európa legbiztonságosabb tava.

  Kattints az előadásért!

  Dr. Kocsis Janka - Csepp a (magyar) tengerbe?

  Gyógyszerész, a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület elnöke

   

  Gyógyszerész szakember, aki azt tűzte ki célul, hogy minél többekhez eljusson a hír: mind tehetünk azért, hogy a gyógyszerek alkalmazása kevésbé szennyezze a minket körülvevő érzékeny ökoszisztémát - így a Balatont is. Előadásából megtudhatjuk, milyen szerepet játszunk mi, emberek, a különböző vegyszerek körforgásában, és hogy mit tehetünk ez ellen.

  Kattints az előadásért!

  Mezei Csaba - Építhet egy hajó közösséget?

  Amatőr hajóépítő és közösségszervező

   

  Az Amatőr Hajóépítők Közösségének alapítója. 15 évvel ezelőtt építette meg az első hajóját - azóta több százan csatlakoztak hozzá és építették meg saját hajóikat. Célja megmutatni, hogy a hajózásnak nem csak elérhetetlenül drága válfajai vannak - sőt, egy saját építésű hajó akár egy mobiltelefon árából is megvalósítható!

  broken image

  Mihályi Jeromos atya - Elvonulás vagy közösségépítés a Balatonon?

  Konventuális perjel, Tihanyi Bencés Apátság


  A tihanyi apátság elöljárója, aki az 500-as években alapított bencés rend hagyományait követve dolgozik a modern kori értékteremtés és közösségépítés területén. Központi témája a szerzetesi életmód és a közösségépítés kettőse, ezek - első pillantásra talán meglepő - egymásra épülése.

  Kattints az előadásért!

  Németh Bite Barbara - Egy balatoni lány

  Cégvezető, vezetői tanácsadó, a TEDxLibertyBridgeWomen társalapítója, kurátora

   

  Számos dolgot indított már el életében. Cégek, ügyek, szervezetek, közösségek alapítása, működtetése, életre hívása és életben tartása fűződik szenvedélyes munkásságához. Képzeletben megfesti, lerajzolja és aztán kitartó és alázatos munkával csapatban megvalósítja egy-egy közössé szőtt álmát. Gyökerei a Balaton, tanúja a Badacsony.

  Kattints az előadásért!

  Szabó Viktória - Kinek mi a Balaton?

  18 éves gimnazista

   

  Igazi balatoni fiatal, aki érzi, látja és tudja, mit jelent a saját generációja számára a Balaton - mi az amit nekik ad, és mi az ami hiányzik az ittmaradáshoz. Célja megmutatni azt, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a tó a fiatalok számára is hasonló értéket képviseljen, mint az idősebb generációk számára.

  Kattints az előadásért!

  Tokody Klára - A vén Balaton ezer arca... mondák és legendák a csodák földjéről

  Közgazdász, balatoni blogger és meseíró

   

  A balatoni varázslatos mondavilág szerelmese, aki ezt a csodálatos mese- és legendakört szeretné megismertetni - kicsikkel és nagyokkal egyaránt. Előadása révén bepillantást nyerünk ebbe a világba, és konkrét útiterveket is kapunk ezek gyakorlati megtapasztalásához.

  Kattints az előadásért!

  Tóth Balázs - Egész évben Balaton

  BL YachtClub ügyvezető

   

  Több, mint egy évtizede már, hogy "az egész éves Balaton" víziója lebeg a szeme előtt - és meg is tesz mindent azért, hogy ez az elképzelés meg is valósulhasson. Előadásában arról beszél majd, hogy miért érdemes együttműködnünk azért, hogy a Balaton egész évben látogatott legyen.

  Kattints az előadásért!

  Varga István - Egy titokzatos fonyódi hagyaték története, avagy társasági időutazás a közelmúltba

  Fonyódi könyvtáros, helytörténész

   

  Könyvtáros és helytörténész, többkötetes író és előadó, aki sétákat is vezet az érdeklődők számára Fonyódon. Történelmi előadása révén kibontakozik előttünk a korabeli társasági élet, s megláthatjuk, milyen kincseket rejthet egy balatonparti település múltja.

  Kattints az előadásért!

  Dr. Zlinszky András - Helyünk és feladatunk a Balaton élő rendszerében

  Ökológus, limnológus, a SZABADONBALATON alapító tagja

   

  Ökológus és limnológus, aki sokféle módon kötődik a Balatonhoz: elsősorban mint kutató és természetjáró, de volt itt sportoló, és több mint tíz éve balatoni lakos. Előadása ráébreszt majd minket arra, hogy aktív és meghatározó szerepet töltünk be a tó és környéke összetett ökoszisztémájában - utat mutatva annak megőrzéséhez is.

  Kattints az előadásért!

  Zólyomi Zsolt - Szagoljunk Balatont! :)

  Parfümőr

   

  Az egyetlen magyar orr, avagy parfümõr. Jean-Paul Guerlain Versailles-i iskoláját végezte el évtizedek óta az egyedüli magyarként. Mindemellett vízimentő, balatonlellei hajós, akit régóta foglalkoztat az egyes helyek, környezeti egységek - köztük a vizek, tavak egyedi illata is...

 • A 2022-es esemény műsorvezetője

  Köszönjük a lelkiismeretes felkészülést és a fantasztikus munkát a színpadon!

  broken image

  Mantz László

  Kommunikációs szakértő, műsorvezető, riporter, podcaster és tréner

   

  Szabadúszó kommunikációs tanácsadó, akinek célja mindig a történetek mögött megbúvó emberek, karakterek bemutatása. Rengeteg hazai és nemzetközi márkán dolgozott, emellett több podcast csatorna host-ja, szerkesztője is. Nemcsak a koncepciók megalkotása, hanem azok megvalósítása is a szívügye.

 • Támogatóink

  Akik lehetővé tették a TEDxBalaton 2022 megrendezését

  broken image
 • broken image

  Balatoni Hajózási Zrt.

  broken image

  VOLKSWAGEN

  broken image

  CAE Healthcare

  broken image

  THEODORA

 • Partnereink

  Akik segítsége nélkül a TEDxBalaton 2022 nem jöhetett volna létre.

  broken image

  Apacs Design

  broken image

  BENT Balatoni Női Vállalkozói Egyesület

  broken image

  Fidelio

  broken image

  FORTEPAN

  broken image

  FUNZINE

  broken image

  Hello Balatonlelle Egyesület

  broken image

  Kisbirtok Kultbázis

  broken image

  KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT

  broken image

  MAGENTAR

  broken image

  MAUZ

  broken image

  PAD ALAPÍTVÁNY

  broken image

  PORT.hu

  broken image

  Reverb Online Kommunikációs Ügynökség

  broken image

  SYLVESTRIS

  broken image

  SZABADON BALATON

  broken image

  TÁJTÉKA

  BALATON-FELVIDÉK

  broken image

  TEDxEGER

  broken image

  TOTALCAR

  broken image

  VITORLÁZZ ITTHON

  broken image

  WE LOVE BALATON

 • Mecénás partnereink

  broken image

  1) Jókay Tamás

 • Információ a mecénás partneri programunkról: info@tedxbalaton.hu

 • EGYÜTTMŰKÖDÉSEINK 2022-BEN

   

   

  BAHART

  A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) megújítása nagy lépésekkel elkezdődött.

  broken image

  Megújulás

  A fejlesztések érintik a hajóflottát, a kikötőket, a szolgáltatásokat, és az informatikai támogatást is.

  A 2022-ben végrehajtott arculatváltás célja nem más, mint elmozdulás egy modernebb, letisztultabb irányba, melynek segítségével a fiatalabb korosztály is könnyebben megszólítható.

   

  A fejlesztések részeként májusban elindult az online jegyvásárlás lehetősége is, melyet az utazók a bahart.hu és a jegy.bahart.hu oldalakon érnek el.

  broken image

  Online jegyvásárlás

  Ezen opcióval előre tervezhetők a programok, sorban állás nélkül élvezhetők a hajós programok, legyen szó települések közötti kirándulásról, sétahajózásról vagy programhajókról.

   

  Amellett, hogy gyors és kényelmes, az online vásárolt jegy nyomtatása nélkül, mobiltelefonokon is bemutatható, így környezetbarát megoldás.

  broken image

  Környezetvédelem és hatékonyság

  A környezetvédelmi és hatékonysági szempontok figyelembevétele kiemelt fontosságú a BAHART életében.

   

  A flottában nagy befogadó képességű és éppen ezért alacsony fajlagos üzemanyagfelhasználással működő hajók biztosítják a szolgáltatásokat, a korábbi kis befogadóképességű, de nagyteljesítményű és fogyasztású gyorshajók üzemeltetését a cég befejezte.

  broken image

  A 2021-ben megrendelt 2 új komp és 2 új katamarán esetében fontos tervezési szempont volt, hogy a legmodernebb környezetvédelmi normáknak, szabványoknak (EU Stage 5- emisszió kibocsátási sztenderd) is megfeleljenek a hajók, amellett, hogy lehetővé teszik nagyszámú kerékpár befogadását, modern utastájékoztatást és komplex szolgáltatásportfólió megvalósítását.

   

  A fentieken túl vizsgálják elektromos gépjármű töltők, napelemes energiatárolók telepítését kikötőikbe, valamint meglévő hajóik átalakítását elektromos hajtásrendszerűvé.

   

  Online jegyek: https://jegy.bahart.hu/

 • SZABADONBALATON

  Szabadonbalaton minibár

  broken image

  A Balatont mindenki ismeri, mindenki szereti.

  A Balatontól mindenki akar valamit. A turisták szép nyarakat és tiszta vizet, az ott élők nyugalmat, az idegenforgalomban dolgozók jó bevételt, a gazdálkodók sok szőlőt és jó talajt, a horgászok és halászok sok halat, a befektetők jó pénzügyi megtérüléseket.

   

  De vajon mit adunk mi a Balatonnak?

  broken image

  BALATON... SZABADON

  A szabadonbalaton társadalomkutatók, ökológusok, művészek és vízügyi szakemberek közös kezdeményezése, melynek nevével is azt próbálják kifejezni, hogy a Balatont hagyjuk szabadon, természetes rendszerként létezni.

   

  A szabadonbalaton csapatának célja a tudományos kutatásokra alapozott, a művészet eszközeit használó érzékenyítés, szemléletformálás és döntéstámogatás a Balaton hosszútávú természeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságával kapcsolatban.

  broken image

  Minibár

  A TEDxBalaton konferencián a C:N:P minibárban tó- és térség-specifikus frissítőkön keresztül tudhatunk meg többet legnagyobb tavunk életében lezajló ökológiai jelenségekről és folyamatokról.

   

  Bővebb információ a projektről itt található.

   

  Instagram

 • TÁJTÉKA

  A KÉK – Kortárs Építészeti Központ Balaton-felvidéki projektje

  broken image

  Tájtéka

  A Balaton-felvidék fenntartható, jövőbe mutató kezdeményezéseit kutatjuk és támogatjuk, helyi szakmai és értékteremtő közösségeket alakítunk és segítünk. Nyilvános programokat is szervezünk a térségben, a régió tájhasználatával és építészeti értékeivel kapcsolatban.

   

  Több információ: Tájtéka weboldal

 • VITORLÁZZ ITTHON

  A felfedezés élménye

  broken image

  Vitorlás szimulátor - elsősorban gyerekek számára

  A TEDxBalatonon azok számára is kipróbálhatóvá válik a vitorlázás élménye, akik ezt a sportot eddig valamiért még nem tudták testközelből megtapasztalni. A vitorlás szimulátor segítségével a szárazon, mindenki számára biztonságos módon válik átélhetővé a sporthajózás élménye.

  broken image
 • Zsűri

  A TEDxBalaton zsűrije a hozzánk előadónak jelentkezők elbírálásában segíti a csapat munkáját.

  broken image

  dr. Árvai Anita

  Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonos, privát vegán séf, gasztroinfluencer.

  broken image

  Bodó Iván

  Halászati mérnök, ismeretterjesztő író

  broken image

  Budavári Dóra

  Kommunikációs és gasztro PR szakember

  broken image

  Heim-Tóth Miklós

  Kulturális projektmenedzser

  VEKF2023

  broken image

  Nagy Viktor

  Színművész, Kultkikötő alapító

  broken image

  Nagy-Golyán Nikoletta

  Kommunikációs szakember

  broken image

  Nagyné Czuri Eszter

  BENT szakmai közösség elnöke

  broken image

  Ritter Tamás

  Főszerkesztő

  AQUA Magazin

  broken image

  Sipos Katalin

  Igazgató

  WWF Magyarország

  broken image

  Szabó Andrea

  Kisbirtok Kultbázis megálmodója

  broken image

  Tóth Balázs

  BL YachtClub ügyvezető

 • KÉKSZALAG

  Nézd meg a világ leghíresebb vitorlázóinak, hajósainak és hidro-ökológusainak TED előadásait, melyeket kifejezetten a Kékszalag résztvevői számára válogattunk össze!

  broken image

  Tracy Edwards

  Ne csak szemlélő légy az életedben!

  broken image

  Kovácsik Levente

  Az emberi lépték határain túl

  broken image

  Ellen MacArthur

  A meglepő dolog, amit megtanultam a világot körbevitorlázva

  broken image

  Kate Stafford

  Hogyan hatnak az emberi zajok az óceán élővilágára?

  broken image

  Fabien Cousteau

  What I learned from spending 31 days under water?

  broken image

  Kelsey Leonard

  Why lakes and rivers should have the same rights as humans

  broken image

  Vlad Murnikov

  From Impossible Idea to Reality - The World's Fastest Sailboat

  broken image

  Abby Sunderland

  Rogue Wave and Lessons of the Sea

 • background image
 • broken image
  broken image
  broken image