• A TEDxBalaton 2023 előadói

  Ők voltak a TEDxBalaton 2023 előadói, és az alábbi területekről és témákban érkeztek hozzánk. Ha az témákon túl jobban megismernéd őket, kattints a fotókra a TEDx előadásért!

  Kattints további információkért!

  Nyáry Krisztián - Hogyan lett a Balaton - a Balaton?

   

  Kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész

   

   

  Az Így szerettek ők sorozat, az Igazi hősök, a Merész magyarok, és a Festői szerelmek című kötetek szerzője ezúttal arra vállalkozik, hogy megmutassa nekünk, hogyan vált néhány generáció alatt nyaralóhellyé és a magyar identitás részévé a Balaton – és hogyan úszta meg a tó, hogy lecsapolják és bevessék búzával.

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Ürge-Vorsatz Diána - Klímaválság: vészhelyzet vagy lehetőség egy élhetőbb jövőre?

   

  a Közép-Európai Egyetem Professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke

   

   

  Az éghajlatváltozás korunk (egyik?) legnagyobb kihívása. Amennyiben nem változtatunk sürgősen a gazdasági modellünkön, a technológiákon, az életmódunkon, a civilizáció túlélése, de legalábbis a jólétünk es békénk komoly veszélyben van. Ugyanakkor a váltás, amit meg kell tennünk, kitűnő lehetőségeket is ad: élhetőbb, dugómentes, tisztább városok, jobb mentális és fizikai egészség és jelentősen lecsökkent halálozás, erősebb közösségek és magasabb boldogság, közel nulla rezsi es több szabadidő. A választás a miénk: a fogyasztás mókuskerekében rohanunk-e egyre gyorsabban egy nagyon kétes jövő felé, vagy egy jobb életminőségű világot építünk?

   

  További információ

  Kattints további információkért!

  Csalár Bence - Divat és testkép a vízparton

   

  Divatszakértő, író

   

   

  A magyar gyerekek többségének az első “nagyobb vízparti” élménye a Balatonhoz köthető, így az első találkozása a Balatonnal legtöbbünknek meghatározó. Sőt, akár az önértékelésünkben később mindenre kiható élmény is lehet ez, hiszen ahogy a legszebb emlékeink itt születnek, fürdőruhában is itt érezhetjük először magunkat kiszolgáltatottnak.

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Dr. habil. Guld Ádám PhD - „Nekem a Balaton...”
  Balaton-konstrukciók generációs olvasata

   

  Egyetemi docens, médiakutató, kommunikációs szakember

   

   

  Vajon mit gondolnak a különböző korosztályok a Balatonról? Hogyan konstruálódnak meg a Balatonnal kapcsolatos emlékek, élmények korcsoportonként? Hogyan gondolkodnak a Z generáció tagjai a magyar tengerről - és mitől tud „cool” lenni a Balaton a digitális nemzedék számára? S milyen elvárásokkal és célokkal érkeznek a fiatalok ma a tóhoz?

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Ács Dominika - Bízni a gyermeki intuícióban

   

  Fuvolaművész, összművészeti alkotó-előadó

   

   

  Hogyan lehetséges, hogy egy kisgyerekben megszületik egy hihetetlenül erős érzés, gondolat, hogy mivel szeretne foglalkozni egy egész életen keresztül - még ha erre nem is lát példát? Hogyan lehet megteremteni egy olyan szerető és támogató közeget, amiben ki tudja kibontakoztatni a tehetségét, megtalálni a saját útját - legyen szó a fővárosról, vagy apró faluról? S hogyan tud inspiráció és nyugvópont lenni mindehhez a Balaton környéke?

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Wettstein Domonkos - A balatoni építészet huszadik századi öröksége

   

  Építész, kutató, a Balatoni építészet című könyv szerzője

   

   

  A balatoni építészetben eltérő fejlesztési modellek alakultak ki az elmúlt évszázadban, amelyek az épületeken túl mai napig meghatározzák a tópart összképét. A két háború közti civil kezdeményezések vagy a hatvanas évek balatoni főépítészének a tevékenysége a mából nézve is értékes tapasztalatokat adhat.

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Harcsa Beáta - Mély gondolatok egy egyszerű lángosról

   

  Marketing és kommunikációs szakember

   

   

  A Balatonról óhatatlanul eszünkbe jut a lángos - a lángosról pedig a Balaton. És ha már ez így van, akkor hogy építsünk erre úgy, hogy egy jó sajtos-tejfölös, bárhol is esszük a világban, a legjobb oldalát, ízélményét mutassa meg a Balatonnak? Gondolatok minőségről, megújulásról, lángoskódex.

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Tóth Anna Lili - Észak és / vagy Dél?

   

  Idegenforgalmi közgazdász

   

   

  Rengeteg kötődésünk fűz a Balatonhoz… na de melyik partjához? Sekély, kontra mélyvíz, csendes borozgatás szemben a fesztiválozással, presztízs célú magamutogatás, vagy éppen a legprimerebb hétköznapi igények kiélése? Kevés szó esik arról, hogy ezt a „szereposztást” emberi erők befolyásolták - vagy a diverzitás tört-e spontán utat magának...

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Smiló Dávid - Vöröskő

   

  Építész, Paradigma Ariadné társalapító

   

   

  A vöröskő a Balaton-felvidék legfontosabb anyaga. Mi több, az egyetlen anyag Magyarországon, ami ennyire összefort egy tájegységgel és ez karakteres vörös színének köszönhető. Honnan jön és miért jelentős a balatoni régió építészetében illetve vajon milyen kortárs építészeti megoldásokkal lesz pótolható, ha a bányászata a jövőben fenntarthatósági problémákba ütközik?

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Halmos Mónika - Ehető virágok nyomában a Balaton körül

   

  Fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író

   

   

  Vajon miért kell virágot enni? Mióta foglalkoztatja az embert a "virágevés" gondolata? Mitől izgalmasak és reménykeltőek a Balaton környéki virágos kertek? Egy negyedszázados kutatás, mely a kertészet, a gasztronómia és a fitoterápia területére is kiterjed, izgalmas felfedések, remek receptek és pompás ízek születtek belőle - s rávilágít a tudatos táplálkozás, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó biokertészkedés és az igazi zöld jövő összefüggéseire. Mert a legjobb út a személetváltáshoz is a gyomron át vezet!

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Keszey Judit - Balatoni gyerekek

   

  Tanár, az ELTE TTK FFI Regionális Tudományi Tanszék doktorandusza

   

   

  Hogyan élték meg a Balaton környéki gyerekek a világháborús frontok áthaladását vagy éppen a ki-, be- és eltelepítést? Milyen a Balaton színe, mikor lovat fürösztenek benne? Mekkora jég kellett ahhoz, hogy a lakodalmas menet áthaladhasson a Fűzfői-öblön? A balatoni-bakonyi régió gyereksorsai - az elmúlt évszázad fontosabb történelmi eseményeinek árnyékában.

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Kovács Barnabás - Szőlőültetvények a balatoni kultúrtájban

   

  Egyetemi adjunktus, szaktanácsadó, ökológiai gazdálkodó

   

   

  A Balatoni Borrégió területén már az ókorban is termeltek szőlőt, a hagyomány máig él, azonban a változó tájhasználat és a klímaváltozás kihívások elé állítják a szőlőtermelőket. Milyen szempontok mentén lenne érdemes kialakítani a régióban alkalmazott gazdálkodási megoldásokat, amik hosszú távon is biztosítják, hogy a balatoni borkultúra velünk maradhasson?

   

  További információ

   

  Kattints további információkért!

  Kovács Loránd Olivér - Antik ékszerdoboz a Balaton-felvidéken

   

  Tudományos igazgató, Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Intézet

   

   

  A Villa Romana Baláca Magyarország legnagyobb látogatható római kori villagazdasága, egy Közép-Európában párját ritkító római kori emlék. Baláca példaértékű helyszín a fenntartható tájhasználat, a turizmus, a modern elvárások és az örökségvédelmi érdekek országos és regionális képviseletében, valamint az antik római kultúra emlékeinek megőrzésében és bemutatásában.

   

  További információ

   

 • Idei eseményünk műsorvezetője

  ...aki nem más, mint a tavalyi rendezvényünk fantasztikus házigazdája!

   

  broken image

  Mantz László (Manci)

  Műsorvezető

   

  Szabadúszó marketing és kommunikációs tanácsadó, műsorvezető és tréner. Több podcast csatorna host-ja és szerkesztője, a Balaton megszállottja.

   

  További információ

 • Jegyvásárlás

  TEDxBalaton 2023 » június 10., Balatonfüred.

   

  Éljük át együtt ezt a nyári TED-es élményt!

 • background image
 • broken image
  broken image
  broken image